Toate manuscrisele primite sunt evaluate mai întâi de catre editor(i) pentru a stabili daca se încadreaza pe profilul revistei. Pentru a economisi timpul autorilor si al recenzorilor, doar acele manuscrise considerate pasibile de îndeplinirea criteriilor editoriale sunt trimise spre analiza oficiala la doi recenzori cu experienta pe tematica abordata în articol. Politica editoriala a revistei prevede recenzarea în termen cât mai scurt a articolelor.
Recenzorii sunt solicitati sa aprecieze daca lucrarea este fundamentata stiintific, coerenta si vor evalua calitatea manuscrisului pe baza criteriilor specificate în Formularul de recenzie (disponibil numai în limba engleza).
PRO LIGNO nu accepta spre publicare manuscrise fara a fi efectuata în prealabil recenzia în sistem open peer review. Pe baza recomandarilor recenzorilor, editorul decide daca:
- sa accepte manuscrisul ca atare sau cu revizuire minora;
- sa invite autorii sa efectueze o revizuire majora a manuscrisului, prin abordarea problemelor semnalate de recenzor ca fiind insuficient sau incorect tratate, dupa care, în functie de calitatea revizuirii va lua decizia finala;
- sa respinga manuscrisul, din motivul lipsei de noutate, a progresului conceptual insuficient sau a unor probleme tehnice si / sau de interpretare majore.
Recenzorii pot recomanda un anumit curs de actiune în observatiile lor confidentiale catre editor, dar trebuie sa aiba în vedere ca editorii se pot gasi în situatia de a lua o decizie pe baza a doua recenzii cu rezolutii contradictorii. Mai mult decât atât, deciziile editoriale nu sunt o chestiune de numarare a voturilor sau de realizare a unei ordini valorice, ci mai degraba se bazeaza pe o evaluare a punctelor forte ale argumentelor invocate de catre fiecare recenzor si respectiv de catre autori. În situatii conflictuale, membri ai Colegiului de Redactie pot fi consultati ca arbitri pentru rezolvarea disputelor.
Dupa ce editorul stabileste rezolutia (încadrarea) manuscrisului în urma procesului de recenzie, aceasta este transmisa autorilor, alaturi de comentariile si sugestiile recenzorilor anonimi.
Politica de recenzare a revistei PRO LIGNO trateaza continutul lucrarilor în curs de examinare ca informatie confidentiala, ce nu poate fi dezvaluita înaintea publicarii. Este de asteptat ca nimeni care are acces la o lucrare în curs de examinare sa nu faca dezvaluiri sau sa foloseasca în mod neadecvat informatiile la care a avut acces în timpul recenzarii.
Procesul de recenzare trebuie sa asigure ca toti autorii sa aiba sanse egale pentru publicarea lucrarilor lor.
Acceptarea si programarea spre publicare a lucrarilor nu va fi conditionata de niciun alt criteriu suplimentar fata de cele care tin de procesul de recenzare în sistem peer-review. Decizia asupra publicarii si programarii spre publicare (volum/numar) apartine Redactorului-sef si este definitiva.
|