ProLigno / ProLigno 2008 Numarul 3  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

Cercetare-Dezvoltare

PROWOOD
Proiect FP7 - No 202967 - SP4 Capacitati / Finantat de Comisia Europeana

    Incepand din luna mai 2008, Facultatea de Industria Lemnului este partenera intr-un nou proiect international. Proiectul coordonat de firma germana ZENIT are drept scop promovarea industriei lemnului si intarirea legaturilor intre sectorul industrial si de cercetare din regiunile Romaniei (regiunea aleasa drept pilot pentru acest proiect fiind regiunea Covasna), utilizand experienta si buna practica din "clustere" ale lemnului deja create in diferite tari ale Uniunii Europene. In afara efectelor economice asupra regiunii, se estimeaza ca realizarea acestui cluster va sprijini integrarea regiunii in aria UE.

Ce este un 'cluster'?
    Termenul preluat direct din limba engleza, pentru a evita eventuale confuzii legate de traducerea sa, semnifica literar, un grup de elemente identice sau asemanatoare strans adunate; un buchet; un roi; un cuib. Din perspectiva economica, un 'cluster' reprezinta o retea (asociatie, consortiu) de producatori, furnizori, institutii de cercetare (inclusiv universitati), prestatori de servicii si alte institutii (camere de comert etc.) implicate intr-un anumit sector de activitate si situate in proximitate spatiala. Reteaua coopereaza intr-un lant al valorilor si membrii sai urmaresc aceleasi interese.
    Principala conditie ca un cluster sa aiba succes este dorinta de cooperare si impartasire a cunostintelor.

    Proiectul reuneste un consortiu bine echilibrat si eficient, format din 8 parteneri din 4 tari: Germania, Franta, Finlanda si Romania. Alegerea partenerilor s-a facut astfel incat sa fie reprezentati toti actorii principali:
    - experti in formarea de clustere - institute de cercetare de renume din tarile UE (ZENIT si Fraunhofer-Germania, CRITT-Franta si TTS-Finlanda)     - carora le revine sarcina transferului de know-how catre partenerii romani;
    - beneficiari ai transferului de know-how - sectorul productiv cu specific de prelucrarea lemnului din regiunea Covasna (reprezentat de ASIMCOV Covasna), Universitatea "Transilvania" din Brasov     - ca institutie de cercetare/formare care va putea prelua in viitor sarcina de dezvoltare a altor clustere in tara dupa acest model;
    - alte institutii cu rol de sustinere a implementarii la nivel local - Camera de Comert Covasna si de mediatizare a rezultatelor proiectului la nivelul intregii tari - INNO Consult Bucuresti.
    Proiectul se va desfasura pe o perioada de doi ani si prevede urmatoarele etape:
    - mai-noiembrie 2008: Analiza stadiului actual   - stabilirea pe baza de chestionar a disponibilului de resurse tehnice si umane in industria lemnului in judetul Covasna;
    - decembrie 2008: Stabilirea unei strategii (plan de activitati) pentru intarirea cluster-ului - prin proiecte, planuri de formare etc. ;
    - ianuarie 2009 - mai 2010: Implementarea acestei strategii si realizarea unei platforme web.

    In continuare sunt prezentate cateva date privind coordonatorul acestui proiect - firma germana:

 

    Fondata in 1984, ZENIT este principala agentie de transfer de tehnologie si inovare din landul german Renania de Nord-Westfalia. Vocatia politica a acestei organizatii este sprijinirea modificarilor structurale in acest land, in special pe valea Ruhr-ului, prin introducerea de noi tehnologii si inovatii in intreprinderile mici din aceasta regiune. Grupurile tinta carora li se adreseaza sunt intreprinderi, institutii publice si/sau private, inclusiv cele din administratia publica din Germania si alte tari europene.

    ZENIT se ocupa cu initiative de tip cluster (Cls) de cand acestea au devenit o componenta importanta a politicilor structurale. Personalul ZENIT ajuta guvernul regional al landului Renania de Nord-Westfalia in toate problemele legate de clustere, sprijina clusterele si efectueaza diverse studii comparative asupra strategiilor de dezvoltare a acestora. Mai mult, ZENIT a elaborat o metodologie de moderare a transferului de know-how, dictata de necesitatea implementarii unor bune practici.
    ZENIT dispune de un fond de cunostinte aprofundate asupra conceptului de cluster, datorita numeroaselor proiecte de cercetare si consultanta realizate. ZENIT a evaluat cateva clustere in Europa si a identificat politici ce pot fi abordate la nivel guvernamental regional. Referitor la Europa Centrala si de Est, ZENIT a dobandit o experienta aprofundata prin derularea mai multor proiecte in Romania, Bulgaria, Polonia si recent in Moldova. Proiectele vizeaza in principal asistenta tehnica, transferul tehnologic si dezvoltarea regionala. Totodata, ZENIT asigura si managementul acestor proiecte, prin reprezentantii sai: Susanne JAKOBS, Claudia MÜHLENFELD si Michael GUTH.

   
 
Susanne JAKOBS
Claudia MÜHLENFELD
Michael GUTH

    Susanne JAKOBS a studiat Stiintele Sociale la Universitatea din Duisburg (Germania) si la Universitatea Catolica de Vest din Angers (Franta). Dupa terminarea studiilor si-a efectuat stagiul intr-o agentie de relatii publice, cercetare si consultanta din Bruxelles. In anul 2003 ea s-a alaturat grupului ZENIT fiind implicata in proiecte pe domeniul inovarii regionale si a politicii clusterelor. Din decembrie 2003 ea este membra in Comisia de experti pentru supraveghere regionala si a facut parte din grupul de supraveghere TRANSVISION, referitor la regiuni invecinate. De asemenea, ea a efectuat o analiza asupra clusterelor inovatoare la nivel european si a evaluat rezultatele transferabile de bune practici pentru Ministerul din Renania de Nord-Westfalia. In plus, ea a colaborat din partea Uniunii de Comert Germane la evaluarea unor clustere de integrare sociala in cadrul unui studiu comparativ international. De asemenea, Susanne coordoneaza un proiect INCO pentru analiza oportunitatilor in sectorul ICT si agro-alimentar din Republica Moldova.

    Claudia MÜHLENFELD este licentiata in Stiinte Politice si lucreaza la ZENIT din 2001. A dobandit experienta in domeniul politicilor structurale inovatoare prin proiectarea si conducerea unor studii la nivel european privind clusterele, retele si alte tipuri de strategii de inovare regionala. In urma acestor studii a organizat intalniri cu experti regionali pentru verificarea transferabilitatii exemplelor de buna practica in landul Renania de Nord-Westfalia. De asemenea, Claudia asigura consultanta privind obtinerea de fonduri (la nivel regional, national, european) si facilitarea unor relatii de cooperare internationala (de exemplu import/export, cautare de parteneri etc.) pentru intreprinderile mici si mijlocii.

    Michael GUTH este licentiat in Economie Politica si Mangementul Afacerilor. In 1991 s-a alaturat grupului ZENIT unde a inceput ca si consultant. S-a specializat in strategii de inovare, diversificarea in afaceri si analiza clusterelor. Este expert acreditat de catre guvernul Renaniei de Nord-Westfalia in domeniul politicilor de inovare si al fondurilor structurale. In perioada 2003-2005 a coordonat si supervizat doua studii majore privind factorii de succes ai clusterelor regionale. Sub aceste auspicii, s-au analizat peste 30 de initiative de clustere europene si s-a dezvoltat un mecanism specific de transfer al bunei practici. Michael a castigat experienta si in Europa de Est. Lucreaza in Romania de trei ani, in patru regiuni diferite, pentru dezvoltarea de structuri regionale in vederea transferului de tehnologii si inovatii. La nivel national, a contribuit ca expert la elaborarea unei strategii de inovare si dezvoltare tehnologica in Romania.

    In numarul urmator al revistei PRO LIGNO ii vom prezenta si pe ceilalti parteneri straini din proiect - institutele de cercetare in domeniul lemnului - FRAUNHOFER din Germania, CRITT din Franta si TTS din Finlanda - care vor adauga la experienta generala a firmei ZENIT, experienta lor in clustere specifice industriei lemnului, asigurand astfel o componenta puternica de transfer de know-how in proiectul PRO WOOD.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 10 Septembrie 2008